l’Arc de Triomphe

Aan de Champs d’Elysées staat het bekende gebouw l’Arc de Triomphe. Dit is een zeer populaire trekpleister in Parijs, die je als toerist dan ook zeker bezocht moet hebben.

Dit imposante bouwmerk is ontworpen door de bekende Franse ontwerper Jean-François Chalgrin in order van Napoleon Bonaparte. Hij gaf opdracht tot het ontwerp en de bouw van de Arc Triomphe in 1806 als eerbetoon aan de Franse soldaten die in de vele oorlogen hebben gevochten.

Ook in het na-Napoleonse tijdperk bleef de Arc de Triomphe dienst doen als oorlogsmonument. Zo ligt onder de Arc de Triomphe de eerste onbekende Franse gesneuvelde soldaat van de Eerste Wereldoorlog begraven en wordt het nog steeds jaarlijks gebruikt om de vele doden in de Franse en Wereldoorlogen te herdenken. De Franse president, andere hoogwaardigheidsbekleders en oorlogsveteranen leggen hierbij kransen en bloemen.

Het ontwerp

De Arc de Triomphe is ter herkennen aan zijn grote boog. In deze boog staan de meest indrukwekkende overwinningen van Napoleon vermeld aan de hand van 30 schilden die in het “plafond” van de Arc de Triomphe staan. Ook staan de 558 belangrijkste generaals van Napoleon vermeld.

De Arc de Triomphe is 50 meter hoog en is daarmee de één na grootse triomfboog ter wereld. Ter illustratie, na de Eerste Wereldoorlog vloog de piloot Charles Godefroy met zijn vliegtuig door de boog heen ter ere van de gesneuvelden piloten van de Franse luchtbrigade.parijs - ebookers.nl