In de stad Parijs is voldoende te zien en te doen, maar ook buiten de stad is genoeg te doen. Op de pagina over pretparken is o.a. te lezen over Disneyland Parijs en Parc Asterix. Deze twee parken zijn een mooi voorbeeld van recreatie buiten de stad. Een ander voorbeeld hiervan is het Kasteel van Versailles.

Algemeen

Zo’n 20 kilometer ten zuiden van Parijs is het Kasteel van Versailles gevestigd. In Nederland wordt het vaak het Paleis van Versailles genoemd. Dit is niet zonder reden: het gebouw werd vroeger ook als paleis gebruikt. De bekendste koning die daar vandaan geregeerd heeft is Lodewijk de 14de. Dit is ook de reden waarom veel mensen de naam van hem aan het paleis koppelen.

Geschiedenis

Zijn voorgangers hebben de bouw van het kasteel / paleis in gang gezet. Doordat zij in deze omgeving jaagden en het vervelend vonden terug te moeten naar Parijs, koos men ervoor om in Versailles een jachtpaviljoen te laten bouwen. Dit werd later verbouwd tot kasteel, en samen met de omliggende tuinen vormt dit nog steeds het huidige kasteel en park van Versailles.
Het kasteel heeft vele functies gehad, waaronder die van warenhuis, waardoor het ook veel werkgelegenheid bood.

Het Paleis

Het paleislijke kasteel is van grote omvang, en bevat een aantal bezienswaardige zalen. Dit wordt met name veroorzaakt door het feit dat de muren met bladgoud zijn versierd en de plafonds zijn voorzien van schilderingen, die de grote militaire daden onder Lodewijk de 14de.

De grootste en bekendste zaal is de Spiegelzaal. Deze zaal werd o.a. gebruikt voor de ontvangst van gasten van de koning en als balzaal. De vele muurschilderingen en spiegels maken deze zaal zeer de moeite waard. Het mag duidelijk zijn dat de zaal aan dat laatste zijn naam ontleent.

Rondom het kasteel ligt een groot park, voorheen de paleistuin. Naast een heerlijke wandeling door deze prachtig aangelegde tuin, is het de moeite waard om het enorme tuinhuis te bekijken dat daar te vinden is. Het werd gebruikt door de Koninklijke familie om zich te onttrekken aan het strenge regime van het hof.
In het Trianon zijn verschillende stijlperioden te zien.
Kortom: In en rondom het Kasteel van Versailles kunnen de cultuurliefhebbers aan hun trekken komen en een bezoek is dan ook zeer de moeite waard.

Externe links

Op de officiële website van kasteel is praktische informatie te vinden, zoals de openingstijden en toegangsprijzen.

Hotels in Parijs

Slapen in de Lichtstad

Met bijna 2.000 hotels is er in iedere prijs- en smaakklasse voldoende keuze voor een overnachting in Parijs.

Trein naar Parijs

Supersnel met de TGV

Een unieke en bovenal erg relaxte ervaring: met dik 200 km p/u rijd je met de trein zó het centrum van Parijs binnen.

Weer in Parijs

Regen of zonneschijn?

Parijs is bij iéder weertype een prachtige stad, maar het kan zeker geen kwaad om de weersverwachtingen even te checken.parijs - ebookers.nl