De Cathédrale Notre-Dame de Paris is een schitterend bouwwerk, welke het best tot zijn recht komt vanaf het voorplein. Het is een kathedraal van bijzondere schoonheid en zeer zeker een hoogtepunt in de Franse bouwkunst. Je kunt de Notre Dame ook bezoeken.

Locatie Notre-Dame

Het is gelegen op het Ïle de la Cité. Het Ïle de la Cité is een bijzondere eiland door zijn geschiedenis, ligging en architectuur.

Geschiedenis Notre-Dame

Meer dan 2000 jaar geleden werden op deze plaats al erediensten gehouden. Er ontstonden al een Gallo-Romeinse tempel, een christelijke baseliek en een Romaanse kerk voordat de bisschop Maurice de Sully in 1163 de opdracht voor de bouw van deze prestigieuze kathedraal startte. Door giften van de kerk en van de koning en de door de inzet van de gelovige arbeiders (zoals steenhouwers, timmerlieden en beeldhouwers) was de bouw in 1345 voltooid.

Er vonden tijdens de bouw en na de voltooiing belangrijke plechtigheden in de Notre-Dame zoals:

  • In 1302: werd de eerste Staten Generaal door Filips de Schone geopend
  • In 1430 werd Hendrik VI hier gekroond
  • In 1455: opening van het proces van eerherstel van Jeanne d ‘Arc
  • In 1455: de kroning van Maria Stuart als koningin van Frankrijk
  • In 1804: werd Napoleon als keizer gekroond

Veranderingen aan de Notre-Dame

In de loop van de jaren was de kathedraal ook aan veranderingen/verwoestingen onderhevig zoals:

  • De doksaal (wand tussen het schip en het priesterkoor) werd verwijderd
  • Middeleeuwse glas in lood ramen werden vervangen door gewoon glas
  • Het middenportaal werd afgebroken
  • De beelden in de galerijen werden verbrijzeld en klokken werden omgesmolten(behalve de grote klok) tijdens de Franse Revolutie

Tijdens de tweede wereldoorlog is de kathedraal gelukkig gespaard gebleven.

Uiterlijke kenmerken

Voorgevel: het geheel heeft een harmonische indruk en bestaat uit 3 portalen. De middelste portaal (Portaal van het laatste oordeel) is het grootst, het linker portaal (Portaal van de heilige maagd) heeft een puntgevel en allen hebben schitterende deurvleugels met prachtige smeedijzeren scharnieren.
De kathedraal heeft in het vooraanzicht twee torens. Het is mogelijk om de rechtertoren te beklimmen en boven van het schitterend uitzicht te genieten. Tevens wordt het verhaal van de klokkenluider van de Notre-Dame herdacht.

Interieur:

De Notre-Dame is 130 meter lang, 48 meter breed en 35 meter breed.
Biedt plaats aan maximaal 6500 personen. Er zijn dubbele zijschepen gebouwd. Het gewone glas van de ramen werd in de 19e eeuw weer vervangen door grisailleglas. In 1965 is het glas weer op middeleeuwse manier gemaakt en volgens de oude kleurschema’s aangebracht. Het orgel verdient ook aandacht; deze heeft een doorsnede van 5 meter .
Rondom het schip van de Notre-Dame liggen 37 kapellen die in de 13 eeuw gebouwd werden tussen de steunberen. Rijke families wilden hun naam aan een eigen kapel geven en schonken de kerk daar geld voor.
Het koor is rijk gedecoreerd.
De kerkschat bestaat uit de doornenkroon, de heilige spijker en een deel van het ware kruis van Christus. Deze worden ter bezichtigingen gesteld op goede vrijdag.

Invloed

Onder invloed van de roman “De klokkenluider van de Notre-Dame” van Victor Hugo (1831) werd de kathedraal gerestaureerd.

Externe link

Informatie, zoals toegang, kaartjes, online winkel kun je vinden op de officiele website van de Notre-Dame.

Hotels in Parijs

Slapen in de Lichtstad

Met bijna 2.000 hotels is er in iedere prijs- en smaakklasse voldoende keuze voor een overnachting in Parijs.

Trein naar Parijs

Supersnel met de TGV

Een unieke en bovenal erg relaxte ervaring: met dik 200 km p/u rijd je met de trein zó het centrum van Parijs binnen.

Weer in Parijs

Regen of zonneschijn?

Parijs is bij iéder weertype een prachtige stad, maar het kan zeker geen kwaad om de weersverwachtingen even te checken.parijs - ebookers.nl