De Sacré-Cœur (Heilig Hart) is een populaire bezienswaardigheid in het arrondissement Monmartre. Jaarlijks bezoeken 8 miljoen toeristen deze basiliek.

Naast dat het een prachtige gebouw is, komen de mensen ook om te genieten van het uitzicht. Vanaf het plein voor de kerk heb je een schitterende uitkijk op de skyline van Parijs.

De Sacré Coeur is gebouwd op de heuvel de Butte op 125 meter hoogte. Het is daarmee – op de Eiffeltoren na – de hoogste plek van Parijs. Bij helder weer kun je maa rliefst 30 kilometer ver kijken.

Ontstaan en bouw

Aanleiding voor de bouw van deze basiliek was de rampzalige afloop van de Frans-Duitse Oorlog van 1870. Ter nagedachtenis van de 58.000 slachtoffers is deze kerk gebouwd. De totale kosten bedroegen 40 miljoen Francs.

Bij de bouw van de Sacré Coeur is gebruik gemaakt van het materiaal travertijn. Door dat dit materiaal constant kalk afscheidt blijft de kathedraal mooi witkleurig. Aan de binnenkant van de kerk vindt je veel schilderijen en beelden van de hoogste kwaliteit.

Een ander belangrijk kenmerk van de kathedraal is de vorm. Een grote koepel van 80 meter hoog met diverse torens er om heen. In de koepel hangt de grootste kerkklok van Frankrijk. De bouw van de Sacré Coeur heeft 39 jaar geduurd en werd geopend in 1914.

Heden

Naast de vele toeristen die op de kathedraal afkomen, wordt de Sacré Coeur nog steeds gebruikt voor kerkdiensten. Ook brengen veel bedevaartgangers een bezoek aan de kerk.

Bezoek

Het is mogelijk om een bezoek te brengen aan de Sacré Coeur. Bij je bezoek moet je wel netjes gekleed zijn (geen blote schouders) en zo stil mogelijk zijn. Ook is het mogelijk om de crypte te bezoeken. Een gift aan de basiliek wordt gewaardeerd.

Externe links

De officiële website van de Sacré Coeur. Veel mooie foto’s en uitgebreide informatie over de geschiedenis van de basiliek. Engelstalig. Tevens informatie over openingstijden.

Hotels in Parijs

Slapen in de Lichtstad

Met bijna 2.000 hotels is er in iedere prijs- en smaakklasse voldoende keuze voor een overnachting in Parijs.

Trein naar Parijs

Supersnel met de TGV

Een unieke en bovenal erg relaxte ervaring: met dik 200 km p/u rijd je met de trein zó het centrum van Parijs binnen.

Weer in Parijs

Regen of zonneschijn?

Parijs is bij iéder weertype een prachtige stad, maar het kan zeker geen kwaad om de weersverwachtingen even te checken.parijs - ebookers.nl